ST2133

Inventory number

ST2133

Container or Location

Department

Studiecollectie

Creator

Date

Description

Spijkerbroek, zogenaamde type bell-bottoms, van donkerblauwe katoenen spijkerstof. Tailleband van dezelfde stof met riemlusjes. Aan de voorzijde op heuphoogte versierd met machinaal geborduurde gestileerde bloemen in gele, groene en paarse katoen. Lange, vanaf de knie wijd uitlopende pijpen. Twee opgestikte zakken op het achterwerk. Sluiting middenvoor door middel van twee paarse plastic knopen (één knoop ontbreekt en één is vervangen door een zwarte plastic knoop) en een grote metalen drukknoop bovenaan.

Context

Broeken als dit exemplaar, strak op de bovenbenen met onderaan uitlopende pijpen, worden ook wel ‘bell-bottoms’ (bell = klok) genoemd. Oorspronkelijk waren dergelijke aan de onderzijde klokvormige broeken een kenmerkend onderdeel van het uniform van negentiende-eeuwse matrozen. Dit type broek werd echter modieus tijdens het hippie-tijdperk halverwege de jaren 1960 tot en met de jaren 1970. Jongeren begonnen zich in de jaren 1960 te verzetten tegen de gevestigde orde, de heersende consumptiemaatschappij en de oorlog in Vietnam. Een wijze van protest was dat zij hun eigen kleding maakten of tweedehands kochten, bijvoorbeeld uit winkels die overstock van het leger verkochten. Door deze militaire kledingstukken te vermaken en versieren, bijvoorbeeld met vredestekens of geborduurde bloemen, gaven zij uiting aan hun verzet tegen de oorlog in Vietnam.

Broeken als dit van spijkerstof gemaakte en met bloemen geborduurde exemplaar van het Amerikaanse denim merk ‘Live Ins’, bovenaan hoge en strak, en vanaf de dij, knie of kuit wijd uitlopend, waren destijds een grote afwijking van de gangbare mode van rechte broeken. Bell-bottoms werden populair gemaakt door muzikale sterren als Jimi Hendrix, Mick Jagger van de Rolling Stones, en het duo Sonny en Cher. Een vergelijkbaar model dat nog wijder vanaf dij of knie uitliep, was de ‘elephant bells’, in het Nederlands ook wel ‘broek met olifantenpijpen’ genoemd. Aan het einde van de jaren 1970, met de opkomst van de punk cultuur waarin nauwsluitende, rechte of taps toelopende broeken de mode werden, raken bell-bottoms uit de mode.

Dimensions

hoogte: 106 cm tailleomvang: 66 cm

Holding institution

MOMU

Source System Identification

TMS

Source System ID

59297

ComponentID

73455

has preferred identifier

Full location

ST2133 › LZ.UNIT.85 Identi(tijd) + Sport › 2 - Leeszaal Bibliotheek › MoMu